Om uitdaging te blijven bieden aan het personeel kan het zeker goed zijn om je collega’s met een deelname aan een cursus te prikkelen. Onderstaand overzicht geeft drie ideeën voor cursussen die mogelijk interessant kunnen zijn op de werkvloer. Daarnaast kan een cursus ook voor het personeel relevant zijn, omdat ze daar competenties leren die ook in het dagelijks leven gebruikt kunnen worden.

Cursus 1: Leiderschap

De competentie leiderschap is cruciaal om alles op de werkvloer in goede banen te leiden. Als leider ben jij vaak verantwoordelijk voor je collega’s door bijvoorbeeld een aanspreekpunt te zijn en om te helpen als er dingen spelen binnen het bedrijf. Soms zitten daar ook moeilijke aspecten bij, zoals het voeren van een slecht nieuwsgesprek of het vertellen van een lastige mededeling. Bij een cursus op dit vlak kan je, deze vaak moeilijke onderdelen voor een leider, verder oefenen en zal je merken dat je steeds meer ervaring als leider zult krijgen.

Cursus 2: Plannen

Het leren van planningen maken is belangrijk op de werkvloer en in het dagelijkse leven. Het combineren van een baan en daarnaast de wens hebben om te sporten, ontspannen en voor de kinderen te zorgen kan soms heel lastig zijn. Bij een cursus plannen leer je om prioriteiten te maken waardoor het maken van een planning eenvoudiger zal worden. Prioriteer bijvoorbeeld de dingen waar je veel energie van krijgt (of noodzakelijk zijn) zodat je uiteindelijke betere keuzes maakt omtrent de spaarzame tijd die je hebt.

Cursus 3: Communicatie

Op een juiste manier communiceren is essentieel om mede-collega’s gemotiveerd en betrokken te houden. Soms kan je nu eenmaal een boodschap anders overbrengen dan dat je bedoelde, bijvoorbeeld bij het versturen van een bericht op de telefoon. Met een cursus communicatie zou je ook het geven van feedback kunnen oefenen. Belangrijk daarbij is dat je collega’s deze feedback als tips gaan zien en niet als kritiek.